Aktualności - Co zjeść na Maderze – przysmaki w których zakocha się Wasze podniebienie

Co zjeść na Maderze – przysmaki w których zakocha się Wasze podniebienie

12.07.2022
Artykuły

Co zjeść na Maderze – przysmaki w których zakocha się Wasze podniebienie

1.     Steki z tuńczyka – nie jest to oczywisty numer jeden ale naszym zdaniem jedyny słuszny! Wielkie porcje tej ogromnej ryby grillowane w stopniu rare albo mid rare. Podawane z absolutnie genialnym sosem z posiekanego czosnku, pomidorów i cytryny. Próbowaliśmy wielu, ale zwycięzca, jest jeden malutka żółta restauracja w miejscowości Ponta del Sol, ulokowana na klifie z przepięknym widokiem na ocean.

2.     Espada – endemiczna dla tego rejonu ryba w kształcie szpady. Pieczona lub grillowana w całości. Białe delikatne mięso nie potrzebuje wielu dodatków wspaniale komponuje się z portugalskim vinho verde.

3.     Mexilhão – omułki serwowane w dość nietypowy sposób, otwarte, pełne aromatycznego sosu na bazie białego wina, ogromnych ilości czosnku i soku z cytryny z natką pietruszki. Zupełnie inne od bardziej popularnych wersji hiszpańskiej czy francuskiej. Wyraziste, świeże lekko pikantne. Spróbujcie koniecznie!

4.     Bolo de mel – odpowiednik naszego piernika, różni się tym, że wyrabiany jest na melasie trzcinowej a nie na miodzie. Wyrabiany w różnych wielkościach i kształtach. Ciężki, wilgotny i bardzo korzenny. Tradycyjnie pieczony w okresie bożonarodzeniowym, może być przechowywany nawet 5 lat! Dobry pomysł na pamiątkę z Madery.

5.     Pastel del nata – charakterystyczne dla całej portugali babeczki wypełnione kremem budyniowym wykończone karmelizowanym cukrem. Są absolutnie przepyszne. Wytrawne ciasto budyniowe perfekcyjnie koresponduje z bardzo słodkim śmietankowym budyniem. Do tego łyk ciemnopalonej kawy i drugie śniadanie macie z głowy.

6.     Wino Madeira – wzmacniane wino w typie porto. Najtrwalsze wino na świecie, w obiegu funkcjonują butelki nawet z czasów napoleońskich! Wino likierowe wzmacniane alkolohlem do 17-19%. Ciężkie, bardzo aromatyczne słodkie lub wytrawne, bardzo deserowe, długo pozostaje na języku. Najlepsze są Madeiry ponad 20letnie. W samym Funchal, można wybrać się na zwiedzanie paru wytwórni tego regionalnego wina. Polecamy bardzo!

7.     Poncha – tradycyjny maderski drink na bazie rumu aguardente, miodu i soku z marakui bądź pomarańczy. Do spróbowania w każdej restauracji. Uważajcie, jest dosyć mocny!

8.     Owoce – od wyboru do kolory. Na straganach znajdziecie soczyste i bardzo slodkie mango; cherymoje – uważane za najsmaczniejszy owoc; cerimany – podłużne jak kukurydza owoce  monstery deliciosy; żółte karambole w kształcie gwiazdy; kiście nakrapianych małych bananów; maleńkie kwaśne pitangi; tamarilho (po polsku zwane cyfomandrą grubolistną). A także najbardziej charakterystyczne dla Madery – kilkanaście odmian markui.

Zdjęcie Zdjęcie

Dodaj komentarz

© 2019 Zorientowani.pl
iMoje