Wyspy Owcze jako terytorium zależne składają się z 18 głównych wysp pochodzenia wulkanicznego. Górzystą powierzchnię przecinają liczne doliny i krótkie rzeki. Dużym urozmaiceniem są najwyższe w Europie klify piętrzące się na wysokość ponad 700 metrów. Wyspy Owcze słyną z niezwykle silnych wiatrów. W związku z tym jedynymi drzewami są te posadzone w miastach.
Archipelag zamieszkują Farerowie (lud pochodzenia normandzkiego) w liczbie ponad 48 tys. Co ciekawe mieszkańców wysp jest mniej niż owiec. Z tymi zwierzętami związana jest jednostka powierzchni zwana mørk. Jeden mørk pozwala na wykarmienie 32 owiec. Ze względu na morski subarktyczny klimat na Wyspach Owczych uprawia się jedynie ziemniaki. Dlatego kuchnia bazuje na rybach oraz baraninie. Dużym rarytasem jest gotowana głowa owcy oraz wysuszone, lekko nadgniłe owcze mięso.
zdj. Andris Barbans
Powstaliśmy w 2012 r. z pasji do podróżowania, dla Was, ludzi aktywnych, ciekawych świata, szukających prawdziwych przeżyć.
Naszą misją jest promowanie turystyki kulturowej, aktywnej i przygodowej, z poszanowaniem lokalnych wartości i obyczajów oraz środowiska naturalnego.
Nasze oferty przygotowane są przez specjalistów i prawdziwych pasjonatów. Stawiamy na wysoką jakość: tylko sprawdzone miejsca, tylko sprawdzeni piloci. Jeśli nie interesują cię wczasy all inclusive – trafiłeś do właściwego miejsca!
Cały nasz zespół łączy miłość do podróży, nie ważne czy na miesiąc, czy tylko na weekend - jeśli tylko masz czas, my pomożemy zrealizować Twoje marzenia.