Zorientowani od 2013 roku

Aktualności - Bliskowschodnia przerwa na kawę

Bliskowschodnia przerwa na kawę

10.08.2022
Artykuły

Co króluje na stołach między posiłkami w rejonie bliskiego wschodu? Słodycze, i to nie byle jakie słodycze. Maleńkie ciasteczka pełne miodu, orzechów i suszonych owoców. Niesamowicie słodkie i tak pyszne, że nie można się od nich oderwać. Jeśli będziecie w Izraelu, Palestynie, Jordanii czy Dubaju skosztujcie ich koniecznie! Poniżej nasz subiektywny ranking bliskowschodnich słodkości.

1.     Absolutne numer jeden to Kunafa , serowe ciastko wywodzące się z Palestyny.  Cieniutkie niteczkowate ciasto przełożone serem owczym. Zalane aromatycznym miodem i posypane siekanymi pistacjami. Bardzo słodki miód w połączeniu z kwaskowatym serem owczym tworzy idealny balans smakowy, do tego chrupiące ciasto i orzechy tworzą zdywersyfikowaną teksturę tego perfekcyjnego deseru.

2.     Baklava. Kilkadziesiąt warstw niesamowicie cienkiego ciasta filo, przekładane posiekanymi orzechami włoskimi, pistacjami lub migdałami i masłem. Polane syropem cukrowym z dodatkiem wody różanej, posypane prażonymi pistacjami.

3.     Rachatłukum, z arabskiego ukojenie gardła. Galaretki wyrabiane z skrobi pszennej lub mąki ziemniaczanej oraz cukru. Podawane w formie kostek obtoczonych cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi. Rachatłukum często aromatyzowane wodą różaną, wanilią lub miętą. W środku mogą pojawić się pistacje czy migdały.

4.     Kadayif, ciasto zwane anielskim włosem. Równie słodkie i orzechowe co baklava, różni się teksturą i chrupkością. Uzyskiwane z małych niteczek ciasta, w formie podobne do polskich kokosanek. Podczas przygotowywania gorące nitki wchłaniają roztopione masło i syrop cukrowy. Po wystygnięciu Kadyif jest idealne kruchy i słodko orzechowy. W końcu, jak wiadomo, tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku.

5.     Kawa po turecku. Od 2013 roku turecka tradycja parzenia i picia kawy jest na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO.  Mocna, czarna i słodka kawa aromatyzowana kardamonem. Mocno palona i świeżo mielona na miał jest  idealnym dopełnieniem bliskowchodnich ultrasłodkich deserów. Kawa przygotowywana jest w miedzianym tygielku, zwanym dżezwą. Kawa wsypywana jest do zimnej wody z cukrem i przyprawami. Zagotowywana trzy razy rozlewana do filiżanek bez odcedzania. Niech będzie Waszym pierwszym wyborem we wszystkich krajach Bliskiego Wschodu.

Zdjęcie

Dodaj komentarz

© 2019 Zorientowani.pl
iMoje