Co zjeść na Maderze – przysmaki, w których zakocha się Wasze podniebienie
1. Steki z tuńczyka – nie jest to oczywisty numer jeden, ale naszym zdaniem jedyny słuszny! Wielkie porcje tej ogromnej ryby grillowane w stopniu rare albo mid rare. Podawane z absolutnie genialnym sosem z posiekanego czosnku, pomidorów i cytryny. Próbowaliśmy wielu, ale zwycięzca jest jeden, malutka żółta restauracja w miejscowości Ponta del Sol, ulokowana na klifie z przepięknym widokiem na ocean.
2. Espada – endemiczna dla tego rejonu ryba w kształcie szpady. Pieczona lub grillowana w całości. Białe delikatne mięso nie potrzebuje wielu dodatków i wspaniale komponuje się z portugalskim vinho verde.
3. Mexilhão – omułki serwowane w dość nietypowy sposób, otwarte, pełne aromatycznego sosu na bazie białego wina, ogromnych ilości czosnku i soku z cytryny z natką pietruszki. Zupełnie inne od bardziej popularnych wersji hiszpańskiej czy francuskiej. Wyraziste, świeże lekko pikantne. Spróbujcie koniecznie!
4. Bolo de mel – odpowiednik naszego piernika, różni się tym, że wyrabiany jest na melasie trzcinowej, a nie na miodzie. Wyrabiany w różnych wielkościach i kształtach. Ciężki, wilgotny i bardzo korzenny. Tradycyjnie pieczony w okresie bożonarodzeniowym, może być przechowywany nawet 5 lat! Dobry pomysł na pamiątkę z Madery.
5. Pastel del nata – charakterystyczne dla całej Portugali babeczki wypełnione kremem budyniowym, wykończone karmelizowanym cukrem. Są absolutnie przepyszne. Wytrawne kruche ciasto perfekcyjnie koresponduje z bardzo słodkim śmietankowym budyniem. Do tego łyk ciemnopalonej kawy i drugie śniadanie macie z głowy.
6. Wino Madeira – wzmacniane wino w typie porto. Najtrwalsze wino na świecie, w obiegu funkcjonują butelki nawet z czasów napoleońskich! Wino likierowe wzmacniane alkolohlem do 17-19%. Ciężkie, bardzo aromatyczne, słodkie lub wytrawne, bardzo deserowe, długo pozostaje na języku. Najlepsze są Madeiry ponad 20-letnie. W samym Funchal, można wybrać się na zwiedzanie paru wytwórni tego regionalnego wina. Polecamy bardzo!
7. Poncha – tradycyjny maderski drink na bazie rumu aguardente, miodu i soku z marakui bądź pomarańczy. Do spróbowania w każdej restauracji. Uważajcie, jest dosyć mocny!
8. Owoce – od wyboru do koloru. Na straganach znajdziecie soczyste i bardzo słodkie mango; cherymoje – uważane za najsmaczniejszy owoc; cerimany – podłużne jak kukurydza owoce monstery deliciosy; żółte karambole w kształcie gwiazdy; kiście nakrapianych małych bananów; maleńkie kwaśne pitangi; tamarilho (po polsku zwane cyfomandrą grubolistną). A także najbardziej charakterystyczne dla Madery – kilkanaście odmian markui.
Maderskich smakołyków możesz spróbować podczas wyjazdów ze Zorientowanymi! Znajdziesz je tutaj: Madera
Powstaliśmy w 2012 r. z pasji do podróżowania, dla Was, ludzi aktywnych, ciekawych świata, szukających prawdziwych przeżyć.
Naszą misją jest promowanie turystyki kulturowej, aktywnej i przygodowej, z poszanowaniem lokalnych wartości i obyczajów oraz środowiska naturalnego.
Nasze oferty przygotowane są przez specjalistów i prawdziwych pasjonatów. Stawiamy na wysoką jakość: tylko sprawdzone miejsca, tylko sprawdzeni piloci. Jeśli nie interesują cię wczasy all inclusive – trafiłeś do właściwego miejsca!
Cały nasz zespół łączy miłość do podróży, nie ważne czy na miesiąc, czy tylko na weekend - jeśli tylko masz czas, my pomożemy zrealizować Twoje marzenia.