Wyspy Owcze jako terytorium zależne składają się z 18 głównych wysp pochodzenia wulkanicznego. Górzystą powierzchnię przecinają liczne doliny i krótkie rzeki. Dużym urozmaiceniem są najwyższe w Europie klify piętrzące się na wysokość ponad 700 metrów. Wyspy Owcze słyną z niezwykle silnych wiatrów. W związku z tym jedynymi drzewami są te posadzone w miastach.
Archipelag zamieszkują Farerowie (lud pochodzenia normandzkiego) w liczbie ponad 48 tys. Co ciekawe mieszkańców wysp jest mniej niż owiec. Z tymi zwierzętami związana jest jednostka powierzchni zwana mørk. Jeden mørk pozwala na wykarmienie 32 owiec. Ze względu na morski subarktyczny klimat na Wyspach Owczych uprawia się jedynie ziemniaki. Dlatego kuchnia bazuje na rybach oraz baraninie. Dużym rarytasem jest gotowana głowa owcy oraz wysuszone, lekko nadgniłe owcze mięso.
zdj. Andris Barbans
Dodaj komentarz