Wino – napój alkoholowy, który w wielu kręgach kulturowych jest obowiązkowo pijany do posiłków. Winorośl zaczęto uprawiać już w starożytności na obszarze Azji Mniejszej oraz w basenie Morza Śródziemnego. Wino poczesne miejsce zajmowało w rzymskim świecie. Wszystko za sprawą bachanalii obchodzonych na cześć boga wina – Bachusa. Obecnie winna latorośl doskonale wzrasta wielu rejonach świata. Zapoznaj się z najciekawszymi regionami winiarskimi i zdecyduj, które wino najbardziej odpowiada twoim kubkom smakowym.
Państwo to może poszczycić się największym obszarem winnic na świecie. Znaczne zróżnicowanie geograficzne oraz klimatyczne pozwala na pozyskiwanie zarówno słodkich jak i wytrawnych win. Najsłynniejszy region winiarski w Hiszpanii to Rioja. Położony jest on w północnej części kraju nad rzeką Ebro. Wytwarza się tutaj głównie czerwone wina ze szczepów: tempranillo, mazuelo czy graciano. Okręgiem, gdzie dominuje uprawa szczepu tempranillo jest Ribera del Duero zlokalizowany wzdłuż rzeki Duero. W zamierzchłych czasach tą rzeką spławiano beczki z winem, które dojrzewało w piwnicach miasta Vila Nova de Gaia. Obecnie region ten został wpisany na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Czerwone wina charakteryzują się złożoną nutą aromatyczną. Wszystko za sprawą zlokalizowania winnic na wysokości około 800 m n.p.m. oraz specyficznych warunków klimatycznych (temperatury wahają się od -18°C do 40°C). Dużym regionem winiarskimi jest również La Mancha, gdzie produkuje się większość białych win stołowych trafiających na lokalny rynek. Rejon ten postawił na uprawę szczepu airén, który jest odporny na susze. Szacuje się, że winnice tego okręgu stanowią 50% całego winnego areału Hiszpanii.
fot. Feans/Flickr
Ten kraj z długimi tradycjami winiarskimi słynie z dużej różnorodności win. Urozmaicony krajobraz i urodzajne gleby sprawiają, że we Francji można skosztować zarówno wytrawne Bordeaux jak i kieliszek musującego szampana. Właśnie Bordeaux jest jednym z najznamienitszych regionów winiarskich całej Francji. Słynie głównie z produkcji czerwonych win, z których te najlepsze wytwarzane są na lewym brzegu rzeki Garonny. W Burgundii najlepsze czerwone wina powstają w rejonie Côte d’Or. Uzyskuje się je ze szczepu pinot noir. Natomiast wśród win białych dominuje chardonnay. Bezsprzecznym królestwem wina musującego jest położona na północy Francji Szampania. Wszystko za sprawą chłodniejszego klimatu oraz gleb, które zatrzymują wodę. Szampan powstaje z białych winogron odmiany chardonnay oraz czerwonych - pinot noir i pinot meunier. Należy zaznaczyć, że około 80% szampanów to wina nierocznikowe, czyli powstające z mieszkanki różnych win wielu roczników. W mniejszości pozostają szampany rocznikowe. Produkowane są jedynie w latach, kiedy zbiory można zaliczyć do szczególnie udanych. Charakteryzują się wyrafinowanym smakiem i zaliczane są do grona wyjątkowych rarytasów.
fot. Blaye Côtes de Bordeaux/Flickr
Na arenie światowej Węgrzy mogą pochwalić się tokajskim regionem winiarskim zlokalizowanym w północno-wschodniej części kraju. Tradycja produkcji wina w tym okręgu sięga czasów średniowiecznych. Na niezapomniany smak tutejszych trunków wpływa ciepły klimat, wulkaniczne gleby, a także charakterystyczna odmiana pleśni, która porasta ściany piwnic. Uprawia się tutaj winogrona szczepu furmint, które późno dojrzewają i poddają się działaniu szlachetnej pleśni. Dzięki temu są doskonałą bazą do wyrobu słodkich win. Tokajem najwyższej jakości jest aszú. Proces powstawania tego wina deserowego jest żmudny i wymaga dużo czasu. Za oryginalny smak odpowiadają winogrona dotknięte szlachetną pleśnią, które wykorzystywane są w cyklu produkcyjnym. Ciekawym rodzajem tokaju jest również eszencia. To słodkie wino o niewielkiej zawartości alkoholu (do 6%) powstaje z zgniecionych gron zarażonych pleśnią botrytis. Trunek posiada niezwykle głęboki smak i zaliczany jest do najbardziej długowiecznych win na świecie. Nawet po długich latach leżakowania nie traci swoich walorów smakowych.
zdj. Przemyslaw Kozuch/Flickr
Historia upraw winnej latorośli w Australii sięga XVIII wieku, kiedy to pierwsze sadzonki posadzono w kolonii karnej w Nowej Południowej Walii. Od tej pory, wraz ze wzmożonym napływem imigrantów, odnotowano intensywny rozwój winiarstwa na tym kontynencie. W 2011 roku Australia plasowała się na szóstym miejscu jako jeden z największych producentów wina. Ze względu na dużą rozpiętość geograficzną wyrabia się tu zarówno rześkie rieslingi jak i ciężkie wina beczkowe. Najbardziej prestiżowym regionem winiarskim w Australii jest Barossa Valley. Znajduje się w stanie South Australia. Teren wyróżnia się licznymi dolinami oraz wzgórzami, a temperatury dochodzą tu nawet do 35°C. Dumą tego rejonu jest szczep shiraz. Powstają z niego wina treściwe, ciężkie w wyczuwalną nutką eukaliptusa oraz mięty. Pozostając w stanie South Australia nie można pominąć regionów Eden Valley oraz Clare Valley. To tutaj powstają doskonałej jakości rieslingi. Chlubią się cytrusowym aromatem, orzeźwiającą kwasowością oraz wyczuwalną nutą egzotycznych owoców. Najwięcej winnic zlokalizowanych jest w stanie Victoria. W regionie Yarra Valley położone są one na wysokości około 500 m n.p.m., a ich sprzymierzeńcem jest regularne występowanie opadów. Na tym obszarze królują szczepy chardonnay, pinot noir, a także sauvignon blanc.
fot. Megan Poore/Flickr
Specjalnością tego największego państwa Ameryki Południowej są białe wina musujące. Pierwsze sadzonki przywieźli do Brazylii Portugalczycy w XVI wieku. Ze względu na trudne warunki klimatyczne większość winnic znajduje się w południowej części kraju przy granicy z Urugwajem. W regionie Serra Gaucha winiarze pracują wspólnie w obrębie spółdzielni. W tym pagórkowatym rejonie wystawionym na działanie morskiego powietrza uprawia się szczepy odmiany: semillon, merlot, chardonnay, a dzięki włoskim imigrantom także barberę. Serra Gaucha słynie przede wszystkim z produkcji wytrawnych win musujących (brud bądź brud nature). Do roli winiarskiej stolicy Brazylii z powodzeniem predestynuje Bento Gonçalves. Winnice piętrzą się na wysokości 600-700 m n.p.m. Z powodzeniem wytwarza się tu wina musujące przypominające włoskie, wytrawne spumante oraz słodkie Moscato d’Asti. Najbardziej tropikalnym regionem winiarskim jest Vale do São Francisco. Dolina położona jest w stanie Bahia we wschodniej części kraju. Uprawę winorośli umożliwia przecinająca ją rzeka Rio São Francisco. Bliskość równika sprawia, że plony zbiera się tutaj niemal przez cały rok. Vale do São Francisco może pochwalić się winami pełnymi świeżości uzyskanymi ze szczepów merlot, arinarnoa czy cabernet franc.
fot. Celso Tissot/Flickr
Pierwsze sadzonki winnej latorośli przybyły do RPA w połowie XVII wieku, a za ojca winiarstwa uważa się gubernatora Simona van der Stela, który powołał do działania winnicę w Constantia. Rozsławiło ją wino deserowe Vin de Constance goszczące niezwykle często na stołach w XVIII i XIX wieku. Najprężniej działającym winnym obszarem jest górzysty Western Cape z dużą różnorodnością gleb. Wchodzący w jego skład dystrykt Walker Bay pozostaje w strefie klimatu morskiego. Chłodne wiatry wpływają na obniżenie temperatury co nie pozostaje bez znaczenia dla winorośli. Taka aura sprawia, że winogrona charakteryzują się większą kwasowością i doskonale nadają się do produkcji win o bogatym bukiecie smakowym. W tym rejonie dojrzewają szczepy pinot noir, chardonnay, a także sauvignon blanc. Pozostając w Western Cape nie można pominąć dystryktu Stellenbosch, który zlokalizowany jest w odległości 40 km od Kapsztadu. Uważany jest za jeden z najbardziej znaczących okręgów uprawy winnej latorośli w RPA. Może poszczycić się dość zróżnicowanym ukształtowaniem terenu oraz różnorodnością gleb. Winorośle wzrastają na granitach, piaskowcach oraz glebach gliniastych co umożliwia wyprodukowanie rozmaitych gatunków wina. Stellenbosch znany jest przede wszystkim z czerwonych win. W gorącym klimacie ochładzanym przez powietrze napływające znad zatoki False Bay wzrastają: shiraz, merlot, cabernet sauvignon oraz pinotage. Ten ostatni jest sztandarowym afrykańskim szczepem, który został wyhodowany właśnie w Stellenbosch z połączenia pinot noir i cinsault.
fot. Bertrand Duperrin/Flickr
Jeśli chcielibyście poznać więcej ciekawostek na temat innych krajów winiarskich zachęcamy do klikania.
Polska Rada Winiarska zachęca do wzięcia udziału w 3. edycji konkursu Złoty Medal PRW - wybór konsumentów. Wystarczy wejść na stronę http://konkurswiniarskiprw.pl/ zagłosować na swoje ulubione wyroby winiarskie oraz udzielić odpowiedzi na jedno pytanie. Naprawdę warto, gdyż przewidziane są atrakcyjne nagrody!
Dodaj komentarz