1. Ithaa Undersea Restaurant
Doskonałych okoliczności do podziwiania podwodnego świata dostarcza restauracja Ithaa Undersea umiejscowiona na wyspie Conrad Maldives. Wszystko za sprawą tego, że lokal położony został na głębokości 5 metrów. Szklane ściany zapewniają wymarzone warunki obserwacyjne, aby podczas posiłku wpatrywać się w przepływające nad głowami ryby. Restauracja może pomieścić naraz 14 smakoszy kuchni fusion. Aby móc pozwolić sobie na taki luksus stolik należy zarezerwować z dużym wyprzedzeniem, gdyż lokal otwarty jest tylko przez godzinę każdego dnia.
zdj. latimes.com
2. The Labassin Waterfall Restaurant
Miasto San Pablo zlokalizowane na Filipinach słynie z plantacji orzechów kokosowych, którą każdy zainteresowany może zwiedzić. Jednak dla turystów największą atrakcja wcale nie okazuje się być podziwianie drzew kokosowych. Ich bose stopy kierują się w stronę restauracji położonej u podnóża wodospadu. W The Labassin Waterfall królują specjały lokalnej kuchni podawane prosto na bambusowe stoły. Rozkoszowanie się jedzeniem w miejscu, gdzie wzrok wędruje na malowniczy wodospad a nad głowami krążą egzotyczne ptaki musi robić wrażenie.
zdj. inspirationluv.com
3. Dans le Noir
Dans le Noir to sieć restauracji, gdzie posiłek spożywa się w całkowitych ciemnościach. Pierwszy tego typu lokal rozpoczął swoją działalność w Zurychu w 1999 roku. Na chwilę obecną podobne restauracje działają w największych miastach Europy, Azji oraz Ameryki Południowej. Przestępując próg lokalu wchodzi się do ciemnego pomieszczenia, gdzie nie istnieje żadne źródło światła. Goście na wstępie muszą oddać telefony komórkowe, podświetlane zegarki oraz zapalniczki. Do stolików, żądnych smaków konsumentów, prowadzą kelnerzy wyposażeni w noktowizory. Często zawód ten wykonują osoby niewidome. Oczywiście żadnego dania nie można zobaczyć. Jedzenie po omacku sprawia, że wyostrzone zostają zmyły smaku, węchu czy dotyku. Dzięki temu aromat potraw można odbierać znacznie intensywniej. Restauracje pogrążone w ciemnościach oprócz zapewniania niecodziennych atrakcji mają na celu zwrócenie uwagi na problemy osób niewidomych.
zdj. danslenoir.ca
4. Hospitalis
Osoby hołdujące swoim fetyszom powinny odwiedzić restaurację Hospitalis w Rydze. Lokal swoim wystrojem przypomina sale szpitalne, a potrawy podaję kelnerki w strojach pielęgniarek. Naczynia wykonane są ze stali, a sztućce upodobniły się do narzędzi chirurgicznych. Barmani także zostali odpowiednio wystylizowani. Noszą laboratoryjne fartuchy, a przygotowane napoje podają w probówkach. Wcielenie się w rolę pacjenta może bardzo podziałać na wyobraźnię. Aby fantazje nie wymknęły się spod kontroli, dla nadgorliwych klientów czekają kaftany bezpieczeństwa.
zdj. amusingplanet.com
5. Modern Toilet Restaurant
Azjatycka fantazja nie zna granic! Potwierdzeniem tego stwierdzenia może być sieć tajwańskich restauracji Modern Toilet, w których panuje iście toaletowy klimat. Zamiast krzeseł zamontowano sedesy, a blaty stołów oparte są na wannach, zlewach czy bidetach. Nad głowami wiszą pisuarowe lampy, a funkcję serwetek spełnia papier toaletowy. Dania serwowane są w naczyniach, które przypominają mydelniczki, deski klozetowe czy klozety (kiedy zupa jest gorąca sedes będzie zamknięty). Menu specjalnie się nie wyróżnia. Jedynie niektóre potrawy do złudzenia przypominają fekalia. Jak widać to co obrzydliwe ma siłę przyciągania.
zdj. en.wikipedia.org
6. Clothing Optional Dinners
Ciekawa propozycja dla nudystów. W Nowym Jorku raz w miesiącu w wybranej restauracji odbywają się Codinners (Clothing Optional Dinners). To spotkania, podczas których można zjeść obiad całkiem nago. Pomysłodawcami takich wydarzeń byli amerykańscy nudyści, którzy zimą nie mieli sposobności do eksponowania swoich wdzięków. Restauracyjne obiady, oprócz wspólnej konsumpcji, są okazją do zagrania w bingo, zaprezentowania swoich zdolności literackich czy kabaretowych.
zdj. holahola.cc
7. Kayabukiya Tavern
Jak udowadniają Japończycy pracę kelnera nie muszą wykonywać tylko ludzie. W miejscowości Utsunomiya działa restauracja, w której klientów obsługują małpy. Makaki prezentują się niezwykle gustownie w kraciastych koszulach oraz i krótkich spodenkach. Oczywiście należy liczyć się z tym, że jak na prawdziwych kelnerów przystało oczekują napiwków (w formie orzeszków). Wybierając się do restauracji należy wiedzieć, że małpy nie pracują na pełen etat. Zgodnie z zaleceniami obrońców praw zwierząt makaki obsługują klientów tylko dwie godziny dziennie.
zdj. www.foody.vn
8. Cannibalistic Sushi
Zapewne większość osób słyszała o nyotaimori, czyli zwyczaju podawania sushi na nagim ciele kobiety. Japończycy posunęli się o krok dalej. W Tokio można zjeść sushi serwowane w ciele. Dla amatorów tego rarytasu przygotowywane są manekiny przypominające kobietę leżącą na stole operacyjnym. Goście otrzymują skalpele, a po nacięciu sztucznej powłoki wypływa czerwony sos imitujący krew. W środku znajduje się sushi uformowane na kształt ludzkich organów.
zdj. rtwbackpackers.com
9. Guolizhuang Penis Restaurant
Jak wiadomo człowiek jest istotą wszystkożerną i jest w stanie skonsumować nawet zwierzęce penisy. Taki rarytas serwowany jest w Pekinie. Restauracja Guolizhuang Penis specjalizuje się w przygotowywaniu potraw, których głównym składnikiem są penisy zwierząt. Chińczycy wierzą, że jedzenie tych narządów zwiększa męskie libido oraz podnosi poziom testosteronu. Menu dokładnie opisuje jakie działanie mają poszczególne penisy. Uwaga: taki smakołyk słono kosztuje!
zdj. cestovani.idnes.cz
10. Dinner in the Sky
Pomysł konsumpcji w chmurach narodził się w Belgii, a pierwsza podniebna restauracja zaczęła działać w 2006 roku. Specjalnie zaprojektowane krzesła oraz stół unoszone są przez dźwig wraz z gośćmi na wysokość 45 metrów. Jednorazowo na taką przyjemność mogą sobie pozwolić 22 osoby, które do foteli przypinane są pasami bezpieczeństwa. Czasami, dla umilenia czasu, montowana jest dodatkowa platforma z aktorami, muzykami czy didżejem. Obecnie posiłek w chmurach można zjeść w ponad 30 krajach, w tym również w Polsce. To prawdziwa gratka dla miłośników ekstremalnych doznań.
zdj. viresattached.com
Powstaliśmy w 2012 r. z pasji do podróżowania, dla Was, ludzi aktywnych, ciekawych świata, szukających prawdziwych przeżyć.
Naszą misją jest promowanie turystyki kulturowej, aktywnej i przygodowej, z poszanowaniem lokalnych wartości i obyczajów oraz środowiska naturalnego.
Nasze oferty przygotowane są przez specjalistów i prawdziwych pasjonatów. Stawiamy na wysoką jakość: tylko sprawdzone miejsca, tylko sprawdzeni piloci. Jeśli nie interesują cię wczasy all inclusive – trafiłeś do właściwego miejsca!
Cały nasz zespół łączy miłość do podróży, nie ważne czy na miesiąc, czy tylko na weekend - jeśli tylko masz czas, my pomożemy zrealizować Twoje marzenia.